Yumuşacık Pamuk Gibi Poğaça Tarifi - Leyla Nisa Günlüğü

Flaş Konular

Reklam.1

Reklam.3

15 Haziran 2021 Salı

Yumuşacık Pamuk Gibi Poğaça Tarifi

Yumuşacık Pamuk Gibi Poğaça Tarifi
Merhaba arkadaşlar bugün sizlere ister kahvaltıda yapacağınız isterseniz de misafirleriniz için ikramlık olarak hazırlayabileceğiniz enfes lezzete sahip, kabaran, yumuşacık pamuk gibi bir poğaça ile geldim. Bu poğaçayı mutlaka denemenizi tavsiye ederim. İddia ediyorum ki bir daha asla başka bir tarif kullanmayacaksınız. Mis gibi yumuşacık poğaçalarınızdan bir yiyen bir daha yemek isteyecek. Ayrıca tazeliğini de 2-3 gün koruyan bu güzel poğaçalarımızın en büyük avantajı da hemen bayatlamamasıdır. İsterseniz bu güzel poğaçalarımız için hemen malzeme listesi oluşturalım.
Malzemeler
Hamuru İçin
🔹 1 çay bardağı süt
🔹 1 çay bardağı su
🔹 Yarım çay bardağı sıvıyağ
🔹 2 yemek kaşığı yoğurt
🔹 1 paket tozmaya
🔹 3 tatlı kaşığı şeker
🔹 1 tatlı kaşığı tuz
🔹 2 yumurta akı 
🔹 50 gr tereyağ (Yoksa margarin de olur)
🔹 9 çay bardağı un
Üzeri İçin
🔹 2 yumurta sarısı
🔹 2 tatlı kaşığı süt
🔹 Çörekotu
🔹 Susam
 İç Harcı İçin
 🔹Bir tutam maydanoz
 🔹1 kase lor peynir
Hazırlanışı ve Yapılışı
1️⃣ Malzemelerimizi tezgaha aldığımıza göre artık yapım aşamasına geçebiliriz arkadaşlar. Önce bir cezveye 1 çay bardağı su, 1 çay bardağı süt ve yarım çay bardağı sıvıyağ koyalım. Kısık ateşte biraz ılıyıncaya kadar ısıtalım. Yalnız çok fazla sıcak olmamasına dikkat edelim. Fazla sıcak olurda mayamızı etkileyerek, poğaçamızın kabarmasını engeller. Ardından ısınan karışımı derin bir kaba alalım. Onun üzerine 2 yemek kaşığı yoğurt, 3 tatlı kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 paket kuru mayamızı ekleyelim. Bu arada evinde kuru mayası olmayan yarım paket yaş maya da ekleyebilir. Bu karışımı güzelce karıştıralım. Ardından ise unumuzu ilave edelim. Bütün hamur işlerinde olduğu gibi poğaça yaparken de unu dikkatli ekleyelim. Burada ki en önemli püf noktamız sıvı karışıma unu eklerek hemen elinizle girmeyin. Önce bir spatula ya da tahta kaşık ile karıştırın. Ondan sonra yoğurmaya başlayabilirsiniz. Biraz hamur kendini topladıktan sonra tam bu esnada 50 gr oda ısısında yumuşamış tereyağını parçalar şeklinde hamura ekleyip, yoğurmaya devam edelim. Tereyağ hamura lezzet katacaktır. Eğer tereyağınız yoksa margarinde ekleyebilirsiniz. Yumuşak olan, ele yapışmayan hamur elde ettikten sonra üzerine streç film ya da poşetle kapatalım ve sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakalım.
2️⃣ Ortam ısısına bağlı olarak yaklaşık 45 dk ile 1 saat süre sonunda hamurumuz mayalanmış olacaktır. Mayalanan hamurumuz tezgaha alalım. Bu arada iç harcı da hazırlayalım. Bir tutam maydanozu ince ince doğrayalım. Peynir olarak ben lor peynir tercih ettim siz eğer isterseniz beyaz peynir de tercih edebilirsiniz. Küçük bezeler şeklinde hamurumuzu ayıralım. Aldığınız bezeyi güzel bir şekilde elimizle açarak genişleterek açalım. Arasına peynirli harcımızı koyarak kapayalım. Yuvarlaktır ve bohça şeklinde yaptım. Sizde benim gibi iki türlü de yapabilirsiniz.
3️⃣ Fırın tepsimizin üzerine yağlı kağıt serelim ve üzerine hazırladığımız poğaçaları dizelim. Poğaçaları tepsiye dizdikten sonra üzerini temiz bir havluyla örterek 15 dk kadar bekletelim, tepsi mayası poğaçalarımızın hem daha çok kabarmasını hemde lezzetlenmesini sağlayacaktır. Bu arada fırını 180 dereceye ayarlayarak ısıtalım. Üzeri içinde bir kaseye ayırdığımız 2 adet yumurta sarısının üzerine 2 tatlı kaşığı da süt ekleyelim. Süt, poğaçalarımızın daha parlak görünmesini sağlayacaktır. Ardından bu karışımı poğaçalarımızın yüzeyine sürelim.
5️⃣ Tepsi mayasından sonra poğaçalarımızı fırının 3.katına yerleştirelim. 180 derece fırın ısısında pişmeye bırakalım. Pişen poğaçalarımızı sıcak sıcak servise sunabiliriz. Deneyecek olan herkese afiyet olsun. Mutlu günlerde kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam.2

Pages