Anne Usulü Sütlaç Yapımı - Leyla Nisa Günlüğü

Flaş Konular

Reklam.1

Reklam.3

3 Nisan 2021 Cumartesi

Anne Usulü Sütlaç Yapımı

Anne Usulü Sütlaç Yapımı

Malzemeler

• 1 litre süt
• 1 çay bardağı pirinç
• 3 su bardağı su
• 1 su bardağı şeker
• İsteğe bağlı süslemek için fındık, ceviz, Antep fıstığı, tarçın vb.


Gayet az malzeme ile yapacağınız harika bir sütlü tatlı olan sütlaçdan bahsedeceğim bugün arkadaşlar. Öncelikle 1 çay bardağı pirincimizi bir kapta yıkıyoruz. Bir iki kere musluğun altında yıkamanız yeterli olacaktır. Fazla yıkadığınız da nişastası da kaybolacaktır. Nişastasının üzerinde kalması tatlımızı daha kıvamlı ve lezzetli hale getirecektir. Pirinç seçimi olarak da kırık pirinç kullanmanızı önermem. Onun yerine daha kaliteli ve iri taneli pirinçler nişasta yönünden oldukça zengin olacaktır. Ben osmancık pirinç tercih ettim siz isteğe bağlı olarak osmancık, baldo ya da bunlar gibi iri taneli ve kaliteli pirinçler tercih edebilirsiniz. Daha sonra, öncelikle pirinçleri bir tencere koymalıyız. Üzerine üç su bardağı suyu ilave edelim ve orta ateşte pirinçleri haşlanmaya bırakalım. Tencerenin kapağını tam örtmeyin. Her an taşabilir. Haşlanan pirinçlerin üstüne varsa köy sütü yoksa normal 1 litre paket süt ilave edelim. Yine orta ateşte kaynamaya bırakalım. Kepçe ya da kaşık ile arada bir karıştıralım. Kaynamaya başladıktan sonra 1 su bardağından bir parmak eksik şekerimizi ilave edelim. Bana biraz şekerli geliyor o yüzden 1 parmak eksik koyuyorum. Ama siz şekerli seviyorsanız eğer 1 tam su bardağı şekeri ekleyebilirsiniz. Sonra biraz daha kıvamlı bir hale geldiğinde tencerenin altını kapatalım. Ben anne usulü yaptığım için herhangi bir şekilde vanilya, nisanta ya da pirinç unu gibi ilave birşey eklemedim. Burda dikkat etmeniz gereken püf nokta sütlacınızın kıvamı olmalıdır. Ne çok sulu ne de çok katı bir şekilde bırakmamaya özen göstermelisiniz. Orta ateşte yaklaşık 20- 25 dakika da hazır olmakta. Kepçe yardımıyla sütlacımızı toprak güveç kaplara ya da kaselere koyabilirsiniz. Bu verdiğim ölçülerle bende tam 6 küçük toprak kap doldurdu. Hatta eğer biraz daha sulu bir şekilde bıraktığımız sütlacınızı fırın tepsisinin içine yerleştirerek ve tepsinin içine de 1 su bardağı su koyarak fırında üzerini kızartabilirsiniz. Fırında yapmasanız bile pirinç sütü çekeceği için biraz sulu bırakmanızı öneririm. Kaplara ya da kaselere böldüğünüz sütlaçları kırılmış fındık, fıstık, ceviz ile ya da Antep fıstığı, tarçın, hindistan cevizi gibi ürünlerle süsleyebilirsiniz. 
Bizim evde çok fazla tarçın tüketilmediği için ben antep fıstığı ve hindistan cevizi ile süsledim. Sizlerde isteğe bağlı olarak nasıl arzu ederseniz o şekilde bir dekor verebilirsiniz. Çok malzeme gerektirmeyen, az malzeme ile yapacağınız harika bir sütlü tatlı olan sütlacı her zaman olduğu gibi ramazan ayında iftarda da tercih edebilirsiniz. Ramazan ayında iftar sonrasında çok fazla ağır şerbetli tatlılar pek fazla tüketilmiyor. Genelde sütlü ve hafif tatlılar iftar sonrasında en çok tercih edilen takılardır. Hem yapımı kolay hem fazla zamanınızı almayacak hemde hafif bir tatlı arayışındaysanız anne usulü sütlaç tarifimizi deneyebilirsiniz. Afiyet olsun. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam.2

Pages