Mercimek Köftesi Yapımı - Leyla Nisa Günlüğü

Flaş Konular

Reklam.1

Reklam.3

6 Haziran 2021 Pazar

Mercimek Köftesi Yapımı

Mercimek Köftesi Yapımı
Hepinize merhaba arkadaşlar. Çayın yanına, misafir ikramların baştacı olan mükemmel bir tarifle geldim sizlere. Yapımı oldukça basit olan, misafirleriniz için harika bir ikramlık olan mercimek köftesi hem yaz hem de kış severek tüketilen bir tariftir. Sadece çay değil ayran, meyve suyu nerdeyse pek çok içecek eşliğinde tüketebilirsiniz. Mercimek köftesi yaparken bol yeşillik kullanmayı da ihmal etmeyelim. Biliyorsunuz yeşillik çok sağlıklı. Ayrıca içerisinde bulunan mercimek ve bulgurdan ötürü oldukça doyurucudur. İkramlık önerisi olarak mercimek köftesinin yanına poğaça ve tatlı da yapabilirsiniz.  Yaşınız küçük olsa da rahatlıkla yapabileceğiniz bu tarif oldukça lezzetli. Dilerseniz tarifimiz için gerekli olan malzemelerimizi sıralamakla başlayalım.
Malzemeler
📌 1 su bardağı kırmızı mercimek
📌 1 buçuk su bardağı ince (köftelik) bulgur
📌 1 adet orta boy kuru soğan
📌 Sıvıyağ
📌 Domates salçası
📌 Yeşil soğan
📌 Maydanoz
📌 Marul
📌 Limon
📌Tuz, karabiber, pul biber
Hazırlanışı ve Yapılışı
1️⃣Evet arkadaşlar mercimek köftemizin yapımına ilk olarak bir su bardağı kırmızı mercimeği iyice yıkayarak başlayalım. Orta boy bir tencerenin içerisine yıkadığımız mercimekleri ekleyelim ve üzerini kapatacak şekilde sıcak su koyalım. Tencerenin tam kapağını kapatmamaya çalışın çünkü taşabilir. Mercimekler haşlandıktan sonra ocağın altını kapatıp bir buçuk su bardağı ince bulguru tencerenin içerisine dökelim ve güzelce karıştıralım. Tencerenin kapağını kapatarak yaklaştık yarım saat dinlendirelim.
                                         🔷
2️⃣Bizde bu sırada yanmaz yapışmaz bir tavayı ocağa alalım. Az miktarda sıvıyağ ilave edelim. Ardından orta boy bir kuru soğanı küçük küçük doğrayalım. Güzelce pembeleşinceye kadar kavuralım. Kavurma işleminin sonrasında ise eğer evinizde varsa bir kaşık biber salçası bir kaşık da domates salçası kullanabilirsiniz. Fakat bende sadece domates salçası olduğundan dolayı iki kaşık domates salçası kullandım. Hazırladığım bu sosu kenara aldım.
                                          🔷
3️⃣Köfte yoğurma tepsimin içine tencerede ki mercimek ve bulguru boşalttım. Eğer sizin köfte yoğurma tepsiniz yoksa herhangi geniş ve derin bir kap ya da tepsi kullanabilirsiniz. Ardından üzerine de salça sosumu ilave ettim ve yoğurmaya başladım. Tam bu aşamada köftenizin kıvamına bakarak biraz su ekleyebilirsiniz. Üzerine de yeterli miktarda tuz, karabiber ve pul biber ekleyin. Lütfen özellikle de tuzu dikkatli ekleyelim. Baharatları da ekledikten sonra tüm gücümüzle yoğuralım. Biliyorsunuz ki tüm yoğurma işlemi gerektiren ürünlerde hamur işlerinde tutun, köfte çeşitlerine kadar lezzetin sırrı iyi yoğrulmasından geçmektedir. 
                                         🔷
4️⃣Köfteyi yoğurma işlemi sona erdikten sonra bu arada bütün yeşilliklerimizi güzelce ve bol su ile yıkayalım. Kuruttuktan sonra genişçe bir sunum tabağının ya da tepsinin alt kısmına marulları dizelim. Ardınca tepside ki köfteleri lokmalık olacak şekilde parçalara ayırıp sıkalım. Yalnız porsiyonların çok fazla büyük olmamasına dikkat edelim. Sıkma işlemi bittikten sonra sunum tabağına dizelim. Üzerine güzelce limon sıkalım. Sunum tabağının dizaynınını tamamen sizin zevkinize bırakıyorum. 
Deneyecek olan herkese afiyet olsun. Mutlu günler dilerim. 🤗

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam.2

Pages