Su Böreği Tarifi - Leyla Nisa Günlüğü

Flaş Konular

Reklam.1

Reklam.3

27 Mayıs 2021 Perşembe

Su Böreği Tarifi

Su Böreği Tarifi
Merhaba arkadaşlar bugün sizlere bayram sofralarına çok yakışacak harika bir börek tarifi vereceğim. Ramazan ayını geriden bırakıp bayrama ulaştığımız şu günlerde sofralarınızı şenlendirecek, misafirlerimize ikram edebileceğimiz börekler hazırlayacağız hep beraber. Eminim su böreğini birçoğunuz seviyorsunuzdur. İster kahvaltıya ister misafirler için çayın yanında ikramlık niyetine nasıl isterseniz tüketebilirsiniz. Börek denildiği zaman çoğumuzun aklına ilk gelen su böreği olacaktır. Çünkü gerek tadıyla gerekse görüntüsüyle bize kendini sevdirmeyi başarmıştır. Malum karantina günlerinde her ne kadar eski bayramları yaşayamasakta, en azından kendi aile bireylerimize güzel güzel ikramlıklar hazırlayarak motive olabiliriz. Eskisi gibi misafirliklere gidilmese bile aile bireyleri içerisinde eski bayramlar sıkça anılmalı hatta mümkün olduğunca baklava, yaprak sarması ve su böreği gibi bayram ikramliklarını yapıp tüm aile çay ve sohbet içerisinde tüketebilirsiniz. İsterseniz öncelikle şu böreği için gerekli malzeme listesini verelim.
Malzemeler
Hamuru İçin
📌 4 su bardağı un
📌 5 adet yumurta
📌 Yarım çay bardağı su
📌 1 tatlı kaşığı tuz
                 🔷
 Ara Katları ve İç Harcı İçin
📌 Yarım çay bardağı sıvı yağ
📌 150 gr tereyağ
📌 Bir tabak dolusu lor peynir 
📌 Maydanoz
Hazırlanışı ve Yapılışı
Su böreği yapımına ilk olarak hamurumuzu yoğurarak başlıyoruz. Geniş bir kaba 5 adet yumurtayı ve yarım çay bardağı suyu döküyoruz. Mümkün olduğu kadar bu malzemelerin soğuk olmamasına dikkat edelim. Bu iki malzemenin üstüne bir tatlı kaşığı tuzu da ilave ettikten sonra güzelce karıştırıyoruz. Bu işlemin ardından 4 su bardağı unu ekliyoruz. Yalnız un eklerken lütfen dikkatli olalım. Herkesin ununun markası farklı olduğu için hamurumuzun kıvamı istediğimiz gibi olmayabilir. Bu sebeple dikkatli bir şekilde alabildiği kadar un ekliyoruz. Un ile diğer malzemeleri bir tahta kaşıkla karıştıralım. Ardından elimizce güzelce yoğuruyoruz. Hamur elimizde kıvam alana kadar yoğurma işlemine devam etmeliyiz. Biliyorsunuz ki bütün hamur işlerinde ana malzeme hamur olduğu için, hamurun kıvam alana kadar güzelce ve uzun yoğurulması çok önemlidir. Yoğurma işlemi bittikten sonra çok az un serptiğimiz tezgaha ya da hamur tahtasının üzerine alıyoruz. Ben hamur tahtasında açtım ama siz tezgah üzerinde ya da bir hamur matı kullanarak da yapabilirsiniz. Orta halli, elinize yapışmayacak şekilde bezelere ayırıyoruz. Yaklaşık 11-12 adet beze çıkıyor bu hamurdan. Bezeleri tabanına un serptiğimiz bir tepsiye yerleştiriyoruz. Üzerini de sofra bezi, poşet ya da streç film ile kapatıyoruz. Böylelikle hamurumuz biraz dinleniyor. Sonrasında ise bezeleri oklava ve tahta yardımıyla tepsi büyüklüğünde açıyoruz. Burda ister hamurları aralarına un serperek toplu halde açabilirsiniz isterseniz de benim gibi tek tek. Toplu halde açarken benim hamurlarım biraz yapışabiliyor bu sebeple ben tek tek açmaktayım. Hamurları tek tek tepsi büyüklüğünde açtıktan sonra üzerine sofra bezi kapatıyoruz. Biz de bu arada ocak üzerinde bir tencereye kaynayan su hemen yanınada geniş bir kap içerisine soğuk bir su hazırlıyoruz. 
Sıcak ve soğuk suyu hazırladıktan sonra ki aşama ise önce tepsi büyüklüğünde açtığımız hamuru dört eşit parçaya bölüyoruz. Dörde böldükten sonra ise tek tek önce sıcak suyun sonra da soğuk suyun içine atıyoruz. Sıcak suyun içindeyken bir süzgeç ile mutlaka hamurun yapışmaması için kenarlarını açıyoruz. Biraz beklettikten sonra soğuk suyun içerisine alıyoruz. Hemen sonrasında ise eğer evinizde var ise çelik süzgeç kullanıyoruz. Çelik süzgece aldığımız hamurun kenarlarını iyice açıyoruz. Ardından da temiz bir bezle üzerinde ki fazla suyu alarak kuruluyoruz. Bu işlemden sonra ise ister yağlı kağıt üzerine isterseniz de normal fırın hepsini biraz sıvıyağ ile yağladıktan sonra hamurları diziyorsunuz. İlk katı tamamladıktan sonra erittiğimiz tereyağ ve sıvıyağ karışımını sürüyoruz.
Bu şekilde yaklaşık 5-6 kattan sonra ise hazırladığımız peynirli maydonozlu harcımızı eşit bir şekilde dağıtıyoruz. Peynirli harcımızı hazırlarken lor peynir ya da beyaz peynir kullanabilirsiniz. Ben lor peynir kullanmayı tercih ettim ama dediğim gibi beyaz peynir de kullanmak isteyenler olursa gönül rahatlığıyla kullanabilir. Yine aynı şekilde maydonoz haricinde tere otu da kullanılabilirsiniz. Üzerine kırmızı biber de ekleyerek de harcınızı hazırlayabilirsiniz. Ardından geriye kalan katları da aralarına yağ sürerek sıralıyoruz.
Son katımızın üzerine de kalan yağlı harcı güzel bir şekilde sürüyoruz. Su böreğimizin yapım aşamasını bu şekilde bitirmiş oluyoruz. Sonrasında ise önceden 180 dereceye ayarlayıp ısıttığımız fırının orta katına tepsimizi yerleştiriyoruz. Fırında fırına değişiklik gösterse de yaklaşık 40 dakika sonra su böreğimiz hazır olacaktır. Pişirme işlemi bittikten sonra ise böreğimizi biraz dinlendiriyoruz. Ardından dilimlere ayırarak çayın yanında servis edebilirsiniz. Deneyecek olan herkese afiyet olsun. Bir sonra ki tariflerimiz de ve yazılarımızda buluşmak dileğiyle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam.2

Pages