Ev Yapımı Pide Tarifi - Leyla Nisa Günlüğü

Flaş Konular

Reklam.1

Reklam.3

10 Mayıs 2021 Pazartesi

Ev Yapımı Pide Tarifi

Ev Yapımı Pide Tarifi
Merhaba arkadaşlar sizlere çok güzel ve nefis bir tarifle geldim. Biliyorsunuz ki bu karantina döneminde dışarıdan yemek gibi bir durum söz konusu değil. Nerde o eski günler dediğinizi duyar gibiyim. Herkes bir iç çekse de bu zor günleri hep beraber sabırla atlatacağız. Bu sebeple sizlere o nefis, buram buram kokan pidelerin tarifini vereceğim. Evde kendiniz rahatlıkla yapabilirsiniz. Merak etmeyin hiç zor değil herkes kolaylıkla yapabilir. Hemen hemen hepimizin evinde bulunan malzemelerle yapılabilir. İftar menüsü içinde bir değişiklik isteyenler bu tarifimi deneyebilirler. Hem fazla yaparsanız sahurda da güzel bir şekilde tüketilebilir.
Ayrıca yapmış olduğunuz pidenin yanında ister gazlı içecek ister ayran isterseniz de çay tüketebilirsiniz. Aynı şekilde pidenizin iç harcını da istediğiniz ve sevdiğiniz malzemelerden oluşturabilirsiniz. Ev ortamında gayet doğal bir şekilde tüketebileceğiniz pideleriniz piştikten sonra oldukça lezzetli olacaktır. Kokusu tüm evi sardığında daha yemeden lezzetine varacaksınız. Ev Yapımı Pide Tarifimiz için gerekli malzeme listesini oluşturalım isterseniz. 
Malzemeler 📝
Hamur İçin 
📌 5 su bardağı un
📌 2 buçuk su bardağı ılık su
📌 1 paket kuru instat maya
📌 2 tatlı kaşığı tuz
📌 2 tatlı kaşığı şeker
📌 Yarım çay bardağı sıvıyağ

Kuşbaşılı Harç için Gerekli Malzemeler
📌 300 gr kuşbaşı doğranmış dana eti
📌 3 adet yeşil biber
📌 1 adet orta boy domates
📌 1 adet soğan
📌 4- 5 diş sarımsak
📌 Maydonoz
📌 Tuz ve baharatlar vb.
Kaşarlı ve Peynirli Harç İçin Gerekli Malzemeler
📌 250 gr kaşar peynir
📌 Lor Peynir
📌 Sucuk
📌 Yumurta (hamur kenarlarına sürmek için)
Hazırlanışı ve Yapılışı
Hamurun Hazırlanışı: Öncelikli olarak pidelerimizi yapmaya hamur yoğurmaktan başlamalıyız. Hamur için gerekli malzemeleri temin ettikten sonra yeterince büyük bir kaba 5 su bardağı unu boşaltıyoruz. Kabın içerisine koyduğumuz unun ortasına bir yuvarlak oluşturuyoruz. Çukurlaştırdığımız unun ortasına 2 buçuk su bardağı ılık suyu ekliyoruz. Yalnız unu ve suyu eklerken dikkatli olmalısınız. Çünkü herkesin unu farklı, dolayısıyla unun suyu çekmesi de değişkenlik gösterecektir. Daha sonra ise unun üzerine sırasıyla bir paket instat maya, 2 silme tatlı kaşığı tuz ve yine 2 tatlı kaşığı şekeri ilsve ediyoruz. Son olarak ise yarım çay bardağı sıvıyağı da ekledikten sonra yoğurma işlemine başlayabiliriz. Öncelikle tavsiyem tahta bir kaşık ya da spatula ile kapta ki malzemeleri güzelce bir karıştırmanız. İyice karışan hamuru yoğurmaya başlayabilirsiniz. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ettikten sonra ise kabın üzerini streç film ya da poşet ile sarmalıyız. Ardından da yaklaşık bir saat hamurumuzu kabarmaya bırakmalıyız. Sıcak bir yere koymanız hamurunuzun daha hızlı bir sürede mayaya gelmesini sağlayacaktır.
İç Harcının Hazırlanışı: Hamuru mayalanmaya bırakmışken bizde su sırada iç harcını hazırlayalım. Ben üç çeşit pide yapmayı tercih ettim. Kuşbaşılı, kaşarlı sucuklu ve lor peynirli. Sizde ister kuşbaşılı ister kıymalı tercih edebilirsiniz. Kuşbaşılı harcımı hazırlamak için öncelikle 300 gr eti kuşbaşı şeklinde doğrayalım ve bir kaba alalım. Sırasıyla soğan, sarımsak, biber, domates ve maydonozuda doğrayıp bir tabağın içine koyalım. Ardından da istediğiniz baharat çeşidini istediğiniz miktarda ekleyebilirsiniz. Bu miktardaki harca hamurumda da tuz olduğu için tepeleme 1 çay kaşığı tuz kullandım. Tamamen kendi damak zevkinize göre miktarı ayarlayabilirsiniz. İkinci çeşit olan kaşarlı sucuklu pide için ise yaklaşık 250 gr kaşarı rendeleyip sucukları doğrayalım. Lor peynir için ise ben sade kullanmayı tercih ettim. İsteğe bağlı olarak da lor peynir içine bir miktar maydanoz da ekleyebilirsiniz.
Mayası gelen hamurumuzu ilk olarak bezelere ayıralım. Pidenizin çok ince olmasını istemezseniz biraz büyük tutabilirsiniz bezeleri. Ben 5 adet pide yapmak istedik o yüzden hamurumdan beş beze çıkardım. Tezgaha bir miktar un dökelim ki hamur yapışmasın. Bu arada bu işlemlere başlamadan önce fırını açalım 200 dereceye ayarlayıp ısınmaya bırakalım. Daha sonra hamurları oklava ya da merdane yardımıyla uzunlamasına açalım. Hamurun iç kısmını çok az miktardaki sıvıyağ ile yağlayalım. Ardından iç harcımızı ekleyelim ve kenarlarını içe doğru kapatalım. Parmaklarınızın iç kısmıyla bastıralım ki açılmasın. Bütün pideleri hazırladıktan sonra kenarlarına yumurta sarısı sürelim. Pidelerimizi yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisinin içerisine yerleştirelim ve fırına verelim.
Fırında fırına değişiklik gösterse de yaklaşık 20- 25 dakika pişme süresi vardır. Pişen ve buram buram kokusuyla mutfağınızı saran pideler fırından çıktıktan sonra kenar kısımlarına tereyağ sürebilirsiniz. Bu tamamen size kalmış nasıl arzu ederseniz o şekilde tüketebilirsiniz. Dilim dilim keserek servis edebilirsiniz. Bu tarifi mutlaka denemenizi öneriyorum gerçekten tadına doyamayacaksınız.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam.2

Pages